14. lutego obchodzimy Święto Zakochanych :-)
Wszystkim zakochanym życzę wspaniałych Walentynek i podsuwam pomysł na:
Crème Brulée - słodki deser, który możecie przygotować same na romantyczny, walentynkowy wieczór z mężem, chłopakiem, ukochanym.
Z pewnością podbije on serca niejednego sceptyka, bo jest to klasyczny, elegancki i po prostu jeden z najlepszych deserów świata!
Przygotuj:
6 żółtek
pół l śmietanki 30-36%
laskę wanilii
1/3 szklanki białego cukru
3 łyżki brązowego cukru
Przyrządź według siedmiu prostych kroków:
- Do garnka z grubym dnem wlej śmietankę, wrzuć laskę wanilii i zagotuj na małym ogniu. Po zagotowani natychmiast zestaw z ognia, lekko przestudź i usuń laskę wanilii.
- Żółtka utrzyj z białym cukrem na puszysty krem (jak na kogiel-mogiel) i powoli wlewaj do nich śmietanę.
- Krem przelej przez gęste sitko, aby pozbyć się nadmiaru pęcherzyków powietrza i następnie rozlej do foremek żaroodpornych. Najlepiej w kształcie serduszek :)
- Nagrzej piekarnik do 150 stopni.
- Na blachę wlej wodę i na niej ustaw foremki z kremem. Zapiekaj 30-40 minut.
- Wystudź i wstaw do lodówki na ok. 3-4 godziny.
- Przed podaniem krem posyp brązowym cukrem 1-3 łyżek i skarmelizuj go za pomocą specjalnego palnika.
Deser można podawać z malinami.
Smacznych Walentynek!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz