Popularne posty

poniedziałek, 13 lutego 2012

Słodkich Walentynek!






 14. lutego obchodzimy Święto Zakochanych :-)

Wszystkim zakochanym życzę wspaniałych Walentynek i podsuwam pomysł na:

Crème Brulée - słodki deser, który możecie przygotować same na romantyczny, walentynkowy wieczór z mężem, chłopakiem, ukochanym.

Z pewnością podbije on serca niejednego sceptyka, bo jest to klasyczny, elegancki i po prostu jeden z najlepszych deserów świata! 


Przygotuj:

6 żółtek

pół l śmietanki 30-36%
laskę wanilii
1/3 szklanki białego cukru
3 łyżki brązowego cukru


 Przyrządź według siedmiu prostych kroków:

  1. Do garnka z grubym dnem wlej śmietankę, wrzuć laskę wanilii i zagotuj na małym ogniu. Po zagotowani natychmiast zestaw z ognia, lekko przestudź i usuń laskę wanilii. 
  2. Żółtka utrzyj z białym cukrem na puszysty krem (jak na kogiel-mogiel) i powoli wlewaj do nich śmietanę. 
  3. Krem przelej przez gęste sitko, aby pozbyć się nadmiaru pęcherzyków powietrza i następnie rozlej do foremek żaroodpornych. Najlepiej w kształcie serduszek :)
  4. Nagrzej piekarnik do 150 stopni. 
  5. Na blachę wlej wodę i na niej ustaw foremki z kremem. Zapiekaj 30-40 minut. 
  6. Wystudź i wstaw do lodówki na ok. 3-4 godziny.
  7. Przed podaniem krem posyp brązowym cukrem 1-3 łyżek i skarmelizuj go za pomocą specjalnego palnika.

Deser można podawać z malinami.

Smacznych Walentynek!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz